N-projekty

Blog N-projekty: poświęcony jest w całości tematyce wnętrzarskiej. Znaleść tu można inspiracje projektowe, rozwiązania funkcjonalne oraz zagadnienia związane ze stylizacją wnętrz, opisy ciekawych produktów, czy materiałów wykorzystywanych we wnętrzu.

industrializm

Zgodnie z wytyczną przyszłych mieszkańców projekt wnętrza powinien nawiązywać do wnętrz o charakterze loftu z jednoczesnym zastrzeżeniem aby projektując wnętrze nie umieszczać w projekcie cegieł często spotykanych w loftach. Efekt prac projektowch dla jednych jest zbyt surowy jak na loft dla innych stanowi zmiękczoną odmianę wnętrza loftowego. Tak czy inaczej efekt w postaci projektu mieszkania, na kształt loftu, w zwykłym Warszawskim bloku, został osiągnięty.

Otwarte przestrzeń została podzielona na strefy wyłącznie przy użyciu ażurowych przekór w postaci szklanych ścian, ścian g.k. z przebiciami w postaci projektowanych otwartych wnęk wykończonych drewnianymi półkami w kształcie ram. Jadalnię zaprojektowano na podeście, dzięki czemu uzyskano wizualny efekt wydzielenia strefy bez projektowania tradycyjnych ścian. Przez takie działanie projektowe jadalnia stała się dekoracją sama w sobie.

W jadalni zaprojektowano prosty, wręcz techniczny, stół. Krzesła oraz lampę dobrano w jednym kolorze co sprawiło, że się wyróżniają i stanowią stylistyczną i kompozycją całość. W projekcie jadalni zastosowano klasyczne materiały: beton, drewno oraz stal jako element dekorujący i utrzymujący blat stołu.

Projekt kuchni zakładał, że będzie to wnętrze nowoczesne. Efekt został uzyskany przez zastosowanie przenikania brył oraz charakterystycznego dla stylu nowoczesnego łączenia funkcji. W tym przypadku połączenie kuchennego blatu roboczego z niewielkim stołem w kuchni. Dla zamknięcia kompozycji podłogę i ścianę wykończono płytkami drewnopodobnymi w jasnym kolorze. Nad wyspą umieszczono dwie lampy w postaci świetlówek zwieszonych na stalowych linkach. Blat roboczy wykonano z polerowanego betonu dzięki czemu uzyskano ciekawe połączenie betonu, stali i drewna jedynie w meblu wyspy.

Zastosowane podziały oraz materiały wykończeniowe sprawiły, że wnętrze nie tylko wydaje się wyższe ale też niezwykle duże. Zastosowany w holu wąski pas wylewki żywicznej przedłużono także na strefę salonu. Działanie takie sprawiło, że holl wydaje się dłuższy i większy. W przedłużeniu korytarza zaprojektowano otwartą bibliotekę oddzieloną od salonu pionowym belkowaniem wykonanym z drewna.

Duży salon podzielono na dwie różnej wielkości strefy wydzielone pionowym drewnianym belkowaniem. Belkowanie wpuszczono we wnękę w posadzce wypełnioną białymi kamieniami. Na ścianie za kanapą zawieszono wybraną przez mieszkańców dekorację. Nad stolikiem kawowym zawieszono lampy, które stanowią dominujący w tej strefie element.